A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

Home
Petitie voor behoud historisch klooster Nazareth mét groene tuin

GEMERT-BAKEL - Stichting Schoorswinkel en Omgeving (SSO) is een petitie gestart vóór behoud van het historische kloostercomplex en bijbehorende kloostertuin aan het Binderseind in Gemert. Het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel gaat de gemeenteraad op korte termijn toestemming vragen om klooster te verbouwen tot luxe appartementen en de kloostertuin te bebouwen met woningen. Daarmee dreigt opnieuw een stuk ‘ziel’ uit het historische centrum te verdwijnen. Volgens SSO is dat nergens voor nodig. Steun daarom onze petitie!

Lees verder >>
 
Gesmijt met geld in het verleden, dat brengt ons al dat zuur

GEMERT - Jan Timmers heeft op 18 juni gebruik gemaakt van het inspreekrecht om namens Stichting Schoorswinkel en Omgeving (SSO) aan te geven wat het bestuur vindt van de plannen om het kloostercomplex Nazareth te verbouwen tot luxe appartementencomplex. Ook de tuin zou volgens de plannen bebouwd moeten worden… Het betoog van Jan Timmers kwam in de vorm van een Acrostichon. "Voor diegenen die geen les hebben gehad van de nonnen: Het Wilhelmus is een Acrostichon."

Lees verder >>
 
Voorstel verkoop Nazareth aan Gemertse ondernemers

GEMERT-BAKEL - Het college van burgemeester en wethouders is van plan om kloostercomplex Nazareth voor 2.750.000 miljoen euro over te doen aan twee Gemertse bedrijven, die samenwerken onder de naam 7th Heaven. Het voorstel ligt op 9 juli ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor. Met de voorgenomen verkoop krijgt het kloostercomplex volgens het college 'een nieuwe, duurzame bestemming'. Stichting Schoorswinkel en Omgeving plaatst daar de nodige kanttekeningen bij, aangezien grote delen van het complex worden verbouwd tot luxe appartementen en er van de kloostertuin vrijwel niets overblijft.

Lees verder >>
 
Klankbordgroep: behoud van tuin moet voorop staan bij renovatie klooster

Tuin met schoolgebouw NazarethGEMERT-BAKEL – De klankbordgroep die enkele maanden geleden is ingesteld om actief mee te denken over de herbestemming van klooster Nazareth heeft 27 juni haar eindadvies naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gezonden. In dat advies staat dat behoud van de kloostertuin voorop moet staan bij de renovatie van het voormalige klooster in het centrum van Gemert.

Lees verder >>
 
Groot aantal mensen maakt kennis met tuin kloostercomplex tijdens rondleiding

Wilbert KivitsGEMERT – Midden in het centrum van Gemert staat het voormalige klooster Nazareth. De meeste voorbijgangers kennen alleen de langgerekte gevel aan het Binderseind. Dat er achter deze facade een historisch kloostercomplex en een indrukwekkende kloostertuin schuilgaat, is voor veel mensen onbekend. Stichting Schoorswinkel en Omgeving verzorgde daarom op 1e en 2e Pinksterdag rondleidingen door de tuin van het complex. Een groot aantal mensen maakte daar gebruik van.

Lees verder >>
 
Brief Bond Heemschut: 'Alternatieve mogelijkheden klooster onderzoeken'

Bond HeemschutAMSTERDAM – Bond Heemschut, een landelijke vereniging die al 100 jaar opkomt voor het behoud van cultureel erfgoed in Nederland, heeft in een brief aan de gemeente Gemert-Bakel laten weten het niet eens te zijn met de visie op de herbestemming van klooster Nazareth die het college op 16 maart heeft gepresenteerd tijdens een informatie-avond. Daarin wordt onder meer voorzien in het volledig volbouwen van de kloostertuin. Heemschut vindt dat ook alternatieve mogelijkheden onderzocht dienen te worden.

Lees verder >>
 
Congregatie van de Franciscanessen van Oirschot
Klooster OirschotOIRSCHOT - Het laatste klooster in traditionele zin dat in Brabant werd gesticht vóór 1800 is klooster Nazareth van de penitenten-recollectinen in Oirschot. Vóór die tijd was dit klooster gevestigd in Weert, dat toentertijd deel uitmaakte van de Oostenrijkse Nederlanden. Het besluit van keizer Frans-Jozef II om alle kloosters te sluiten betekende een onmiddellijke bedreiging voor het klooster in Weert. De zusters vertrokken daarom in 1796 naar Oirschot waar ze twee huizen kochten aan de Koestraat.
Lees verder >>
 
Dien voor 1 mei ideeën in voor herbestemming Nazareth

Plan NazarethGEMERT – Inwoners van Gemert-Bakel kunnen tot 1 mei (alternatieve) ideeën indienen voor de herbestemming van kloostercomplex Nazareth aan het Binderseind. De gemeente kocht het klooster in 2000 van de Congregatie Zusters Franciscanessen. Die verhuisden dat jaar na 152 jaar van Gemert naar het moederhuis in Oirschot. Sindsdien is het complex in gebruik door kunstenaars van Ateliers Nazareth en daarnaast door wisselende bewoners en gebruikers. De gemeente is in 2009 gestart met het project Nazareth om te komen tot restauratie en herbestemming van het klooster. Volgens de gemeenteraad dient bij de herbestemming rekening gehouden te worden met de volgende drie uitgangspunten:

Lees verder >>
 
Geschiedenis veeg je toch niet zomaar uit?!

NazarethschoolDe gemeente Gemert-Bakel houdt 16 maart een informatieavond over klooster Nazareth. De avond is bedoeld om belangstellenden te informeren over de voorstudie die de gemeente heeft laten doen naar een mogelijke toekomstige bestemming van de gebouwen en het gebied van het klooster. Deze stap is voor de Stichting Schoorswinkel en Omgeving reden om onze mening te laten horen over dit plan en de weg er naar toe.

Lees verder >>
 
Reactie Stichting Schoorswinkel op Structuurvisie Gemert-Bakel

NazarethGEMERT - Stichting Schoorswinkel en Omgeving (SSO) heeft op 16 januari 2011 een brief gezonden naar het gemeentebestuur met daarin een reactie op de 'ontwerp Structuurvisie+ 2010-2020'. Het bestuur vraagt daarin specifiek aandacht voor behoud van de cultuurhistorisch erfgoed van zowel kasteel & omgeving als het Nazareth klooster aan het Binderseind. Met name een concrete visie op de herbestemming van het cultuurhistorisch erfgoed ontbreekt nog steeds binnen onze gemeente.

Lees verder >>
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack